• Hem
  • Anpassad skolgång och åtgärdsprogram

Anpassad skolgång och åtgärdsprogram

Tiden tickar på och snart är terminen slut. Efter att fått till ett möte med skolan beslöts det om anpassad skolgång för Meja med början efter höstlovet. Hon kommer bara att läsa ma, sv och eng och vara i skolan 1-1,5h/d, tre dagar i veckan, för att om några veckor utvärdera hur det gått.

Veckan som varit funkade det ganska bra faktiskt. Hon gillar måndagarna, då hon vilat på söndag och så gärna vill vara med på slöjden en stund efter matten, vilket hon faktiskt orkat. Hon älskar träslöjd så även om hon inte behöver gå så vill hon gärna och bara det ger ju energi om man håller det på lagom nivå.

Däremot märker man att hon snabbt kroknar med lite press (och stress!) såsom ett diagnostiskt prov i matte gjorde i fredags. Efter två tal var hon gråtfärdig och orkade inte mer. Det verkar vara just vetskapen om att hon inte kan/bör fråga om hjälp och viljan att klara allt som stressar upp henne. 🙁 Så jag sket i att det var ett prov och hjälpte henne med förklaringar och skrev det till ansvarig lärare! För det är än så länge mest jag som sitter med Meja på hennes lektioner, jag hoppas att det blir ändring på det snart. Annars borde jag få “resurs”-lön! 😉

Vi märker mer tydligt av vad som påverkar henne med “känslo-korten” från bup, hon blir tex argare kvällstid när det varit mycket på dagen. Hon behöver sina vilodagar tisdagar och torsdagar, de har blivit lite heliga för henne, hon vill då bara ligga i soffan och vila upp sig till nästa skoldag. Men det känns som att det är rätt väg att gå, vi gör något i alla fall.

Neurolog-teamet kommer vi inte att få tid till förrän i januari någon gång, så ordentlig utredning och förhoppningsvis bättre svar på vilka anpassningar/hjälpmedel som behövs dröjer. Bup kan inte riktigt hjälpa oss mer då hon inte har psykiska problem som depression mm, men de fick mig att börja inse att vi måste vara rädda om hennes hjärna. Att den inte orkar som de flesta av våra. Att hon kanske aldrig kommer att orka som oss. Men att man väldigt väldigt sakta får försöka bygga upp det till en nivå som passar henne.

Jag tycker det är sååå jobbigt att tänka sig att hon kanske kommer vara på denna “minimi-nivå” av ork för resten av hennes liv. Hur kommer då framtiden se ut? vad gör man ? Kommer hon kunna studera och bli vad hon vill? Kommer hon orka med ett socialt liv? Även om hon inte är deprimerad nu, vad kommer när hon blir äldre? 🙁

Lite roligare info är i alla fall att skolledningen äntligen har fattat ett bra beslut om att göra om dessa två stora (och röriga) klasser till tre igen (vilket de varit hela lågstadiet). Det kommer nog underlätta en hel del både för elever, lärare och oss föräldrar! Och för Meja i förlängningen. <3

Idag ligger hon sänkt, då hon faktiskt fick leka ett par timmar med en kompis igår eftermiddag. Det straffade sig idag. 🙁
Så synd för hon var så enormt lycklig igår, att äntligen får leka med sin bästis! Och kunna känna sig lite delaktig i ett normalt, socialt sammanhang. Får hoppas att dagens vila räcker för att kunna komma till skolan en sväng imorrn igen.

Mammas lilla skruttfia! <3

 

 


Ina Finnström

Livets Vändning. Livet har sina egna outgrundliga vägar och vårt har nu tagit en annan. Vår minsta trollunge, Meja, har fått cancer. Detta är vår väg mot framtiden! Så började jag blogga för fem år sedan och vår väg må fortfarande vara krokig, men vi lever! Rätt sliten fyrbarnsmorsa (40+) med en underbar man. Våra fyra fina kids Mio (15), Melvin (13), Emmi (12) och så Meja som snart fyller 10 år! Och så en liten cavvis, Milou. :) Häng med i livet efter cancern, med diverse sena komplikationer, oroligheter men också massa roligheter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


LifeStyleWorld.se